De muziek en het dansen in mijn slaapkamer nemen me mee naar die wereld waar dualiteit niet bestaat. Ik draai sneller en reik steeds hoger met mijn armen in de lucht, totdat ik de hemel voel. Een godin van de liefde danst met me mee. Ze omhelst me, lacht en fluistert in mijn oor. Ja, laat dat lichaam bewegen en dansen op het ritme van je gevoel. Stop er nooit mee, ook niet als je ouder bent. Mijn tienjarige zijn danst zoveel als ze kan .
Dans op het ritme van je gevoel

De liefdesdans in de slaapkamer neemt me mee naar de wereld waar dualiteit niet bestaat. Ik beweeg sneller en voel de diepte, totdat ik de hemel voel. Mijn grote liefde beweegt met me mee, hij omhelst me, lacht en fluistert in mijn oor. Ja, laat dat lichaam bewegen op het ritme van je gevoel. Stop er nooit mee, ook niet als je ouder bent.

Mijn twintigjarige zijn beweegt in de liefdesdans, zoveel als ze kan. Mijn kinderen nemen me mee naar de wereld waar dualiteit niet bestaat. Ik beweeg op het ritme van Assepoester, Pocahontas en de Kleine Zeemeermin, totdat ik de hemel voel. De kinderen omhelzen me en fluisteren in mijn oor. Ja mam, blijf in sprookjes geloven, ook als je ouder bent.

Mijn dertigjarige zijn gelooft in sprookjes, zoveel als ze kan. De Ashtanga Vinyasa-beoefening in de yogastudio neemt me mee naar de wereld waar dualiteit niet bestaat. Ik beweeg op het ritme van de reinigende ademhaling, steeds hoger en dieper, totdat ik de hemel voel. Mijn yogalerares beweegt met me mee en fluistert in mijn oor. Ja, laat dat lichaam bewegen en dansen op het ritme van de ademhaling. Stop er nooit mee, ook niet als je ouder bent.

Mijn veertigjarige zijn danst op het ritme van de ademhaling, zoveel als ze kan. Mijn oma van 101 jaar in het verpleeghuis neemt me mee naar de wereld waar dualiteit niet bestaat. We dansen op het ritme van de stilte, totdat ik de hemel voel. Een engel beweegt in de stilte, hij omhelst me en fluistert in mijn oor. Ja, laat de stilte dansen. Stop er nooit mee, ook niet als je ouder bent.

Mijn zevenveertigjarige zijn inspecteert de wijsheid van non-dualiteit, zoveel als ze kan.
Bewustzijn

Non-dualiteit betekent dat alles één energie is, één bewustzijn. Alles gebeurt gewoon vanzelf. Doordat wij mensen een zelfbewustzijn hebben zien we onszelf als een ik en daar ontstaat het probleem. Het lijkt wel of we individuen zijn met een vrije wil, maar dat is een illusie .We zijn dagelijks bezig om ons zelfbeeld in stand te houden en leven met angst voor de toekomst en frustratie vanuit het verleden. Bevrijding kan ontstaan zodra we die ik-illusie doorzien. We leven in een tijd dat de visie van non-dualiteit ook wetenschappelijk is onderbouwd. In de neuro-wetenschappen heeft men ontdekt dat er geen vrije wil bestaat en in de kwantumfysica wordt verwezen naar het idee dat alles voortkomt uit één bron. Alles is één, alles is verbonden, alles is liefde. De meetings in Melbourne van non-dualiteitsleraar Sailor Bob, die ik regelmatig bijwoon, herinneren mij aan deze waarheid. We zijn altijd al vrede en liefde geweest, dus wat we al zijn kunnen we ook nooit vinden.
Verbinding

Ooit dachten de mensen dat de aarde plat was. We weten nu hoe het echt in elkaar zit. Zo zal er ook in de toekomst geen twijfel meer bestaan over wie we echt zijn. Zoals de natuur is, zo zijn wij. De zon kan schijnen, het kan regenen, onweren, bewolkt zijn. Al die verschillende eigenschappen vinden we ook weerspiegeld in de menselijk natuur. Maar de zon en de wolken zie je niet met elkaar vechten. Waarom vechten mensen dan wel? Om de simpele reden dat we vergeten zijn dat we natuur zijn en allemaal verbonden met elkaar. Als je naar kleine kinderen kijkt, voel je dat ze dat nog niet vergeten zijn; ze staan nog volledig in verbinding met hun natuur. Als we zo’n jaar of drie zijn, gaan we dit echter vergeten en gaan we geloven in de illusie waar de meeste mensen om ons heen ook in geloven. Er wordt ons verteld: jij bent je naam, je vorm, je gedachten, je geloof, je gedrag, je emoties, en nog meer concepten. Terwijl we onze kinderen zouden mogen leren: jij bent een kind van het licht en je bent perfect zoals je bent. Of eigenlijk zouden onze baby’s dat aan ons willen vertellen.

Welkom, kind van de liefde. Ooit verlaten je lichaam en je gedachten deze wereld en ga je weer naar huis, want je bent daadwerkelijk een onsterfelijk lichtwezen met oneindige mogelijkheden.