‘De Grote Waarheid’, mijn eerste boek, eindigt  zo:

Er is maar een land: de aarde.
Er is maar een volk: de mensheid.
Er is maar een geloof: de liefde.

GEWELDLOOSHEID
Als ik zo om me heen kijk in de wereld en het nieuws volg, zijn er jammer genoeg nog veel mensen die zich hier niet bewust van zijn. De mensheid verkeert in een soort slaaptoestand, want in een wakkere wereld zouden er geen oorlog en geweld meer bestaan. Gelukkig zijn er steeds meer mensen wakker aan het worden en zijn er vele wijze mensen ons voorgegaan om de weg te wijzen.
Zoals filosoof/auteur Marcel Messing. Ik lees in zijn boek Buigzaam als riet ‘dat de kern van alle religies en wijsheid liefde en geweldloosheid is, ook al is de moderne mens dit vergeten en verliest hij zich maar al te vaak in oorlogen en geweld. Buigzaam als riet beoogt vooral een spirituele basis aan te reiken aan al diegenen die zich verbonden voelen met de praktijk van geweldloosheid. Het boek houdt een revolutie voor op alle gebieden van het menselijk bestaan. Een revolutie zonder wapens, zonder geweld, zonder leger en machtsvertoon. Een revolutie die voortkomt uit de stilte van de geest, een vredelievende
revolutie die zich wendt tot de ware eigenschappen van de menselijke natuur: goedheid, vrijgevigheid, geweldloosheid, vrede en liefde. Geweldloosheid is een absolute noodzaak voor innerlijke vrede en wereldvrede. Alle grote spirituele leiders op aarde hebben dit zonder uitzondering onderricht.

I AM LIGHT
Eind augustus heb ik een weekend aan de lippen van dr. Wayne Dyer gehangen, via zijn boeken mijn eerste spirituele leraar. Een magisch weekend: buiten scheen de zon fel en mijn nieuwe fiets bracht me langs de rivier de Yarra richting het Melbourne Convention Centre. Een familie zwarte zwanen zwom een klein stukje met me mee, de zwaan als symbool van zuiverheid en transformatie. ‘I am Light’ is de titel van het event. Met het boek van mijn moeder ‘Mijn leven is een lied’, en mijn mantra-cd ‘Heart Flow’ als cadeau voor Wayne in mijn tas loop ik naar binnen. Ik wens dat ik Wayne even persoonlijk mag ontmoeten, wat toch mogelijk moet zijn, gezien de drie pagina’s die hij geschreven heeft over mijn moeder in zijn laatste boek, ‘De cirkel is rond’. Ik weet niet wie ‘Niet morgen maar nu’ aan Willeke Alberti heeft gegeven of waardoor ze werd geïnspireerd om op tv zo hartstochtelijk over het boek te praten. Daar heb ik niets mee van doen gehad, maar blijkbaar moest het toch gebeuren, dus niets bleef ongedaan. Het is duidelijk dat er een onzichtbare kracht in het universum aanwezig is die overal voor zorgt. Zonder uitzondering.
Deze kracht zit in mij, maar ook in alle andere mensen en dingen. Deze kracht verbindt ons met elkaar. Als ik in harmonie met deze kracht blijf, dat eigenlijk zuivere, onvoorwaardelijke liefde is, laat zij niets ongedaan door niets te doen. The Beatles hadden het bij het juiste eind toen ze ‘Let it Be’ zongen.

ONTMOETING MET EEN ZIEL
Duizenden mensen in het Convention Centre met allemaal de wens om Wayne even persoonlijk te ontmoeten. De wens van mijn buurvrouw die op de hoek zit komt uit: als hij de trap afdaalt richting het podium pakt hij haar handen vast en zij heeft haar magische momentje met hem. Ze fluistert later in mijn oor dat zijn handen ijskoud waren. Zijn handen zijn misschien koud, maar de warmte en de liefde die hij uitstraalt zijn enorm krachtig.
Een persoonlijke ontmoeting heb ik niet, maar de ontmoeting van zijn ziel met mijn ziel is zo intens dat de tranen de eerste uren blijven stromen. Tranen van geluk en ontroering om in de aanwezigheid van deze liefdevolle, wijze man te mogen zijn.
Er bestaan geen ongelukken in het leven, alles is perfect zoals het is, zegt hij.

THE NEIGHBOUR FROM HELL
Zeven dagen later zie ik in mijn mail een berichtje binnenkomen, iemand heeft mij getagd op Facebook. Nou had ik me net voorgenomen om wat minder op Facebook rond te hangen, maar nu mag ik natuurlijk wel even kijken waarom iemand mij getagd heeft. Ik lees: “Jeetje, Daniëlle, wat zal je geschrokken zijn, zeg: zo vlak nadat je Wayne in levenden lijve gezien hebt, heeft hij zijn lichaam verlaten.” Ik hoor Wayne zeggen: ‘Vier het leven als er iemand doodgaat.’ Ik kijk Waynes film ‘De Shift’ drie keer, lees het boek dat we tijdens het event op aanraden van Wayne kochten, ‘The Impersonal Life’ van Joseph
S. Benner. Wayne had het in het vliegtuig van Mauii naar Australië voor de tiende keer gelezen en nu begreep hij het pas echt, vertelde hij gepassioneerd. Hij heeft het al zijn acht kinderen gegeven, ze krijgen dit jaar alleen een kerstcadeau als ze het boek lezen en er een uittreksel van schrijven.
Mijn uittreksel, nadat ik het boek gelezen heb, is: ‘Jij bent mij en ik ben jou.’ Deze wijsheid zijn mensen helemaal vergeten. Hoe vertaal ik dat ‘Jij bent mij en ik ben jou’ in dagelijkse gebeurtenissen? Bijvoorbeeld bij ons in de buurt, waar iedereen in rep en roer is en ze die enge nieuwe buurman echt niet gaan zien als zichzelf? Ze noemen hem The Neighbour from Hell. Ons rustige blokje is opgeschrikt door een waarschijnlijk aan drugs verslaafde man, die zich een boze Tarzan en formule 1-rijder in de stad voelt. Er wordt ons opgedragen om de politie, de makelaar en weet ik wie nog meer te berichten over
deze helse buurman. ”Kan dat niet op een meer rechtstreekse, liefdevolle manier?” vraag ik aan zijn directe buurman, en wacht niet op het antwoord, “Ik heb nog wel een goed boekje in de kast liggen: ‘Don’t get mad, get wise’. Dat geef
ik hem wel even persoonlijk.”
“No, No!” roept de buurman verschrikt, “dat is een heel slecht idee, buurvrouw, hij kan je wel wat aandoen! Laten we nog maar even afwachten hoe hij zich de komende tijd gedraagt, misschien was het een inwijding van zijn nieuwe huis.” Die nacht schrikken we echter wakker door een ongeloofelijk harde, boze Tarzankreet. Ik kijk door de gordijnen en zie een kale, gespierde jongeman in onderbroek met zijn handen op zijn borst uit volle kracht schreeuwen en oergeluiden uitstoten; ze dringen door tot in het diepste wezen van mijn ziel. Woorden die ik eruit opmaak zijn: ‘Wake up, you asholes & bitches! AAAAAAAAAAAAOOOOOOOOOOOOOOOO!’

Ik hoor Wayne in mijn oor fluisteren:

‘Wat de vraag ook is, LIEFDE is het antwoord…’